Skip to main content

Medisch Pedicure

Een medisch pedicure is een pedicure die naast de basisopleiding een aanvullende studie heeft doorlopen, waardoor zij alle soorten risicovoeten kan behandelen, waaronder mensen met diabetes mellitus, reuma, spasticiteit, oudere, minder verzorgde en risico voeten. Denk bij risicovoeten b.v aan parkinson, longproblemen, hartkwalen of dementie.

De medisch pedicure beschikt over specialistische technieken waarmee zij voor complexere voet- en nagelproblematiek meerdere opties kan bieden. Ook is zij geregistreerd in het KwaliteitsRegister voor Pedicures (KRP nr: 7684).

U kunt dus bij Voet Centrum Heerhugowaard terecht voor alle vormen van basis- en complexe voetproblematiek, zoals onder andere:

  • De behandeling van risicovoeten.
  • Het screenen van risicovoeten, hierbij wordt gekeken naar het gevoel in de voeten, de doorbloeding, de gewrichtsbewegelijkheid, drukpunten op de voeten en de pasvorm van de schoenen.
  • Antidruk techniek, hierbij worden drukplaatsen tijdelijk (1 a 2 weken) drukvrij gelegd d.m.v. vilt.
  • Orthese techniek, drukplaatsen worden definitief drukvrij gelegd dmv op maat gemaakte silicone ortheses.
  • Nagelreparatie en prothese technieken, bij kapotte of stootnagels wordt een laagje gel aangebracht, zodat de nagel op een normale manier uit kan groeien.
  • Nagelbeugel techniek, wordt toegepast bij ingroeiende nagels. Ik werk met podofix, hierbij krijgt u een plastic beugel over de nagel geplaatst zo komen de nagelhoeken omhoog uit de nagelwal en kan de nagel op een normale manier uitgroeien. De beugel wordt laag op de nagel geplakt waardoor hij de hele groei van de nagel op het pijnpunt in werkt.
  • Samenwerken met andere disciplines, zoals huisarts, praktijkondersteuner, podotherapeuten en diabetesverpleegkundige.
  • Advies geven aan cliënten, bijv. over diabetes en voetverzorging, schoenadvies en doorverwijzing.

Geregistreerde medisch pedicures verplichten zich tot het behalen van accreditatiepunten door bij- en nascholingen. Zij werken volgens de Richtlijnen ‘Behandeling van voeten van personen met diabetes mellitus’ en ‘Behandeling van voeten van personen met een reumatische aandoening’, welke beroeps specifieke aanvullingen zijn op bestaande (algemenere) richtlijnen.